Muchy debiutowały w 2007 roku albumem „Terroromans”, szturmem zdobywając świadomość branży muzycznej i słuchaczy w całym kraju. Zdobywając wiele nominacji i nagród stworzyli bezprecedensowe wówczas na polskie warunki zjawisko promocji zespołu w mediach społecznościowych i zyskali środowiskowy, niemal pokoleniowy wymiar. Świetnie oceniana i szeroko komentowana muzyka zespołu, pozwoliła mu zagrać do dziś około 700 koncertów i wydać kolejnych 5 albumów – 3 płyty studyjne, muzykę do filmu i specjalny album koncertowy z Jarocina.

 

Dziś Muchy pozostają jedną najważniejszych formacji w Polskiej muzyce gitarowej XXI wieku, a utwory takie jak „Miasto doznań”, „Najważniejszy dzień”, „Galanteria”, „Przesilenie” czy „Nie przeszkadzaj mi, bo tańczę” należą do kanonu polskiego rocka początków stulecia. Szczególnie w kontekście zakończenia działalności przez Hey, Comę, Lao Che i wielu innych, wyrastają na reprezentantów „ginącego” gatunku. Ponadto Michał Wiraszko to dziś jeden z czołowych tekściarzy, piszący m.in. dla Krzysztofa Zalewskiego, Lady Pank, Ewy Farnej czy Rosalie., a sam Krzysztof Zalewski był także muzykiem zespołu w latach 2011 – 2014.

 

W 2018 roku Muchy przebojem wróciły do grania w oryginalnym składzie, z nowymi utworami i reedycją debiutu, a zespół odwiedził najważniejsze polskie festiwale z Openerem i Offem na czele oraz zagrał trasę klubową w całej Polsce. Udany powrót sprawił, że muzycy przystąpili do pracy nad nowym albumem.

 

Epidemia przesunęła plany wydawnicze o ponad rok, ale powoli – jak cała branża muzyczna, także Muchy –

wracają do żywych. Nowy album ukaże się 16 lipca 2021 nakładem wydawnictwa Kayax. Na płycie usłyszymy 11 premierowych utworów i znakomitych gości Kasię Nosowską, Monikę Borzym i Belę Komoszyńską, a także Jana Borysewicza, Pawła Krawczyka, Zbigniewa Krzywańskiego i Michała Kmieciaka.

 

Muchy w 2021 roku to: Michał Wiraszko – śpiew, gitara; Piotr Maciejewski – bas, klawisze, śpiew;

Szymon Waliszewski – perkusja oraz Stefan Czerwiński – gitara, bas.

 

Dyskografia:

– Galanteria DEMO (2005)
– Terroromans (2007)
– Notoryczni debiutanci (2010)
– Chcecicospowiedziec (2012)
– Karma Market (2014)
– Powracająca fala – album koncertowy (2015)
– „Reakcja łańcuchowa” – muzyka do filmu (2017)
– „Szaroróżowe” (2021)